Friday, 19 August 2011

Marah?

Perkataan yang selalu didengari, tak asing langsung bagi kita. Nak definisi marah ke?mungkin tak perlu, benda mudah pun dah bagi erti ke?skema betul.huhu.

Banyak sebab marah ni boleh memancar dalam diri bak gunung berapi yang meletus-letus tak nak berhenti. Kadang-kadang kita berebut keropok ikan dengan kawan sebilik, terpakai kemeja orang, terlanggar orang di kafe, tercabut bulu kucing dan macam-macam lagi punca marah ni. Maka, kesannya mungkin bermasam muka, tengok pun tak mahu, apatah lagi ambil tahu, masing-masing mula tak peduli, hati jadi benci dan bagi seorang yang punya hati yang suci mungkin akan gelisah, dalm masa yang sama ego menguasai diri, jadi tak dapatlah konklusi.


           Setiap orang memang pernah melalui situasi2 yang menyebabkan marah ni timbul, senang cerita, marah ni macam cancer cell, bila ada carcinogen (bahan2 yang menyebabkan kanser), maka akan ter'jaga'lah cancer cell tu. Begitulah marah, apabila kita melalui situasi yang tidak disenangi ataupun benci, kita akan MARAH! Setiap orang berbeza situasi marahnya, kalau student, dia akan marak apabila assignment yang dibuat sampai pukul 4 pagi kena delete oleh kawan sebilik yang marah pasal tak bagi pinjam laptop, kalau kekasih, dia akan marah kalau pasangannya tak angkat 'call' dia, kalau orang Islam, marah dia adalah pada perkara-perkara yang dibenci Allah..begitulah, marah dibezakan dengan sifat masing2.          KID terkilan apabila seorang sahabat A sanggup menyalahkan, memperli sahabat B semata-mata tak membalas jasa dia. Maka, akan terkeluarlah kata-kata,"aku ingat lagi, dulu kalau orang tu susah, kite yang terhegeh-hegeh tolong, sekarang dah senang mintak tolong sikit pun kira gune kalkulator","call pun tak angkat, biawak punye budak!","ko dah masuk U lupe kat aku ye, yela orang tak kenang jase" dan pelbagai lagi ayat yang memanaskan telinga. Sudah itulah lumrah dunia, kebanyakan manusia memang tak tahu berterima kasih, itu memang masalah, tapi masalah lagi besar ialah orang yang berjasa terlalu mengharapkan jasanya dibalas padahal kerana apa jasa-jasa itu diberi?bukankah segala pertolongan itu mesti ikhlas kerana Allah,,jika semuanya ikhlas, maka kita tak 'heran' langsung kalau orang tu nak balas ke tak. Hal individu masing2, tapi KID ulangi lagi, tak balas jasa memang tak malu!           Begitulah marah yang tak dikawal, masa marah, semua orang salah, diri sendri sahaja yang betul. Bukan KID cakap kosong bagai tin kosong pabila diketuk' kelentang kelentong',,tapi inilah pengalaman tika diri dikuasai nafsu amarah dulu, semuanya salah.           Jadi, mesejnya, marilah kita sama-sama berlapang dada sesama manusia, benda kecik macam tak angkat call tak perlulah dijadikan punca, betapa tak matangnya kalau benda kecik nak diperbesarkan, dihebah2kan tak tentu hala. Terus berbaik sangka, kerana itu ubat hati apabila buruk sangka menjelma. KID bagi contoh, naqib KID aabila ada anak-anak buah dia tak datang usrah, dia kate,"mesti diorang ade kerje tu, maklumlah student, mesti bizi". Padahal dia sudah sedia maklum, student asasi UIA yang 2 tahun ni, busy mane pun sempat lagi main dota, Counter Strike. Sempat lagi jalan-jalan kat Mid, tengok wayang, main boling. Tapi atas dasar husnu zhan (baik sangka), hati jadi tenang, tiada dendam.Pesan KID: Jangan marah itu dipamerkan, takut nampak kejahilan diri.


2 comments:

  1. boleh ah masukkan "marah" tu dalam assigmnt bio..sbb itu pon boleh dikategorikan sbg cancer

    ReplyDelete
  2. haha,,ko nak assignment ak reject?

    ReplyDelete